159 poze   22493 vizite

Porumbei

ŞTIAŢI CĂ:
- greutatea corporală medie a unui porumbel voiajor este de 400 grame.
- porumbeii beau în medie 45 ml de apă pe zi(cu limite între 20-60 ml)
- porumbeii masculi au două testicule dar porumbiţele au un singur ovar.
- porumbeii consumă zilnic 4o g graunţe, în medie a opta parte din greutatea lor corporală(cu limite intre 20-100g.).
- smulgerea unei pene este mult mai dureroasă decît incizia pielii.
- porumbeii au nişte glande speciale în pleoape care produc un mucus care face ca lacrimile adere de ochi(conjunctivă).Această adaptare permite porumbeilor să zboare chiar în timpul perioadelor foarte uscate şi călduroase fără ca suprafaţa ochiului să se usuce.
- temperatura corporală normală a porumbelului este de 41,8 C
- volumul sîngelui la porumbel este în medie de 32 ml.
- pulsul porumbelului este în medie de 140-400 bătăi pe minut.
- porumbeii orbi(prin accidente) pot găsii drumul spre casă.
- culoarea strălucitoare a irisului se datorează unei mici picături de grăsime care reflectă lumina. Cînd porumbelul este bolnav, această picătură de grăsime este absorbită de organism iar culoarea irisului devine estompată.
- la porumbei, plămînii sînt interconectaţi cu nişte cavităţi din anumite oase(oase pneumatice), ca de pildă oasele aripilor, picioarelor, umerilor, spinării şi coastelor.Cînd oasele aripei sînt fracturate iar osul rupt perforează pielea,porumbelul poate respira pe aici chiar dacă ciocul şi nările sînt astupate.
- dacă porumbelul nu-şi poate mişca coastele, în cazul în care este contenţionat prea strîns,el se va sufoca în circa 1 minut.
- porumbeii,ca şi alte păsări,au o structură unică şi bizară numită pecten,care este situat la capătul nervului optic în spatele ochiului.Acesta este capabil să îmbunătăţescă claritatea vederii şi este de asemeni un ajutor în navigarea de la lungă distanţă.
- un porumbel voiajor in forma poate rezista in zbor 10-12 ore cu o viteza intre 60 si 80 Km / ora.
- daca vantul bate din fata porumbeii zboara la inaltime mica, daca bate din spate zboara la inaltime mare
- pentru fiecare 100 Km parcursi cu masina de transport se lasa o ora suplimentara de repaus la locul lansarii
- indiferent de directia de zbor spre casa, vanturile de vest ajuta porumbelul in timp ce cele de est ii ingreuneaza navigatia
- vara daca temperatura este ridicata si vantul nu bate deloc, este bine sa nu se lanseze porumbeii, existand probabilitate mare de a se pierde
- temperatura ideala a mediului pentru concursuri este 10-20 grade
- cand porumbeii stau foarte linistiti in masina de transport sau cand natura este foarte linistita, ceva nu este in regula, nu trebuiesc lansati
- numarul de porumbei intr-o boxa: fiecare pasare trebuie sa dispuna de minim 250 centimetri patrati (oare cate imbarcari respecta aceasta regula?) . Suprafata este data pentru cazurile in care porumbeii petrec doar o noapte in boxa, crescand proportional pentru 2 sau mai multe nopti.



Porumbelul Informati:

Porumbelul (Columba livia) este o pasăre din familia Columbidae. Este pasărea cea mai larg răspândită în Europa. Porumbelul de casă (Columba livia f. domestica) este forma domesticită a acestei specii, formă întâlnită în apropierea așezărilor umane, la sat și în oraș.
Corpul porumbelului are forma unei picaturi de apa, aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi și puf produse de piele. Penele au rădăcina înfiptă in piele. Fulgii sunt mai scurți, au axa mai flexibilă și acoperă tot corpul.

Capul este mic, rotund, mobil și are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinți și acoperite cu materie cornoasă.

Este o pasăre bună zburătoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului cat, subțiri și pline cu aer, (ele se numesc oase pneumatice) cât și de musculatura foarte dezvoltată pentru o pasăre așa mică.

Se hrănește cu semințe, pe care le apucă cu ciocul și le înghite și uneori cu produse din panificație (pâine) în așezările umane. În dieta lor poate să apăra și mici pietricele, nisip, cărbune, viermisori și plante. Sunt vânați și constituie hrana pentru câini domestici, pisici, păsări de dimensiuni medii și mari (ciori, uliu), rozătoare, șobolani. Respiră prin plămâni, care sunt în legătură cu 9 saci aerieni de la care pornesc ramificații care ajung la oase.

Trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul cu materie fecala si crengute, cuib in care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, timp de 18 zile pe rând. Din ouă ies puii golași, neputincioși, cu ochii închiși, care nu pot zbura. Sunt hrăniți cu un lichid alb, secretat de gușa porumbiței, până când se pot hrăni singuri cu grăunțe.

Există diferite rase de porumbei : Voiajor, Cavaler, Coadă de Păun etc. Porumbeii domestici își au originea în porumbeii sălbatici.


Ce simbolizeaza un porumbel:

Simbolizează pacea interioară, armonia și împăcarea. El poate fi interpretat ca expresie a Sfântului Duh.

Zicatori:


1.- A-l auzi gângurind este indicația unei iubiri fericite, în funcție de contextul visului.
2.-În general, porumbelul anunță prietenia, împăcarea
3.-Porumbelul îmblânzit, cu pene frumoase, de rasă bună, prevestește bărbatului unirea cu o femeie foarte cinstită și care va fi o mamă de familie exemplară.
4.-Porumbelul sălbatic, liber ca vântul, reprezintă femeia ușoară, infidelă.


Domesticirea Porumbelului:


- Găina, porumbelul și pisica - au venit ele la om, găsind mai ușor mâncare în preajma gospodăriei omului.


Columba palumbus:


Columba palumbus este cea mai mare dintre speciile de porumbei întâlnite în Europa Centrală, fiind întâlnită atât în zone împădurite cât și în orașe - în parcuri și chiar în perimetrele locuite unde există zone cu vegetație lemnoasă.

Se deosebește de porumbelul de casă prin două trăsături caracteristice: benzile albe de pe aripi, care pot fi observate mai ales în zbor, și dungile albe din zona gâtului (în părțile laterale). În poziție statică, la marginea inferioară a aripii este vizibilă o dungă albă, de circa 1 cm, bordată de una mai subțire, de culoare închisă. Rectricele (penele mari ale cozii) prezintă la capătul terminal o bandă închisă la culoare, care poate fi observată atât în zbor cât și la observarea frontală și de jos, când este așezat în copac.

Cântecul său este asemănător cu al guguștiucului (Streptopelia decaocto), și poate fi ușor recunoscut.

Iarna nu ezită să se hrănească în jurul hrănitoarelor pentru păsărele, cu semințele și resturile căzute. Trăiesc în perechi.


Porumbei au nevoie de baie cu regularitate, dar să nu-i lăsaţi niciodată să se scalde seara. Vor intra în noapte uzi din moment ce nu vor face mişcare şi acest lucru le va periclita forma. Dintr-un motiv anume, porumbeii nu au chef să se scalde în zilele însorite şi călduroase aşa cum fac oamenii, ci preferă să facă o baie pe vreme ploioasă. Unii crescători îşi masează păsările într-o baie călduţă la întoarcerea dintr-o cursă dură. Nu strică, însă e pierdere de timp. Acestea nu îşi vor zburli penele, deci apa nu va ajunge acolo unde trebuie, pe suprafaţa pielii. Şi sarea de baie special concepută pentru aşa ceva e inutilă. Puţină sare obişnuită şi oţet au aceeaşi eficienţă şi sunt şi mai ieftine.
Share on facebook Share on google_plusone_share More Sharing Services0
62676801_MJWWDOL
62676801_MJWWDOL
36943155_XHJLCMACZ
36943155_XHJLCMACZ
36943648_ABPNGEKDB
36943648_ABPNGEKDB
Porumbei
Porumbei
jiujiuleala
jiujiuleala
Ou de Porumbel
Ou de Porumbel
In zbor
In zbor
puiul abia iesit
puiul abia iesit

Comentarii album • 1
Nume:



sopinceanc 18 decembrie 2013  
f frumosi
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.